Om Starcraft/e-sport

Idag håller dataspelande på att bli en egen sport, så kallad e-sport. Det finns många spel inom e-sport, t. ex. ARTS-spelet (action real-time strategy) DotA, som grundar sig på Warcraft III och spelas i lag. Ett annat är MMORPG-spelet (Massive Multiplayer Online Role Playing Game) World of Warcraft (WoW), som kan spelas i lag på en gladiatorliknande arena och även FPS-spelet (First-Person Shooter) Counter-Strike som också spelas i lag.

Här i Sverige är StarCraft 2 helt klart en av de större och den mest växande e-sporten idag och även internationellt så är det många som följer de högsta internationella ligorna och sina favoritspelare. Sverige är också känt för ett stort LAN (local area network, ett lokalt nätverk). Det är datafestivalen Dreamhack som går av stapeln två gånger per år. Dreamhack blev inskrivet i Guinness rekordbok december 2007 i kategorin största lanparty (flest antal datorer på samma lokala nätverk). Hit kommer många spelare och lag för att delta i olika turneringar.

StarCraft 2 är vad vi kallar RTS = real time strategy, alltså strategi i realtid och kan spelas upp till 4 mot 4, eller alla mot alla, totalt 8 spelare. Man kan likna det vid ett brädspel fast alla gör sina drag samtidigt utan någon turordning. Därför måste du kunna ta snabba strategiska beslut och för att kunna ta rätt beslut behöver du känna till spelet, dess regler, raser och kartor väldigt bra. Spelet är ett krigsspel där du har en huvudbas med arbetare där du ska samla resurser, mineraler och gas. För dessa resurser kan dina arbetare bygga olika byggnader som kan skapa olika arméenheter, eller byggnader som kan uppgradera enheter, byggnader, vapen etc. Med dessa arméenheter ska du sedan besegra motståndaren/motståndarna. I turneringar är det vanligaste att mötas 1 mot 1.

Det finns tre raser som du kan spela och kontrollera:
Terran = människorna (klicka här för att se en video om rasen)
Zerg = insektliknande aliens som manipulerar sina egna gener för att få fram olika arméenheter (klicka här för att se en video om rasen)
Protoss, även kallade toss = en futuristisk ras som använder sig av högteknologiska robotenheter (klicka här för att se en video om rasen)
Alla har de olika för- och nackdelar och olika armé-uppsättningar. Därför är det viktigt att ha djup kunskap om alla tre för att bli riktigt framgångsrik.

Blizzard, som skapat spelet har själva gjort en filmatiserad beskrivning här, det är även de som gjort filmerna om raserna.

Det finns många professionella spelare idag, progamers, som lever på att spela StarCraft 2. De lägger ner mycket tid på att förbättra sitt spel men de måste samtidigt hålla igång kroppen för att orka både mentalt och fysiskt. Det är inte sällan de har en puls på 140-170 under tiden de spelar turneringar. I Korea har e-sport funnits i flera år och de flesta spelare i den internationella toppen är koreaner. Här finns det TV-kanaler som sänder endast StarCraft. Vi har flera duktiga svenskar som bor eller har bott i Korea. Några av dem är Kim ”Sase” Hammar, känd för sina innovativa strategier och vinnaren i The Road to Korea, en turnering arrangerad av den svenska nyhetssajten för gamers; Rakaka, där priset var en plats i den prestigefyllda ligan GSL (Global StarCraft League), Johan ”NaNiWa” Lucchesi, enda icke-korean i GSL Code S Säsong 2 (högsta ligan, där han tog sig till Ro8) våren 2012 och vinnare av MLG Dallas, 2011, och Jonathan ”Jinro” Walsh, som kommit till semifinal i GSL Code S två år i rad (2010/2011), och vinnare av MLG Dallas 2010. En annan anmärkningsvärd svensk spelare är Marcus ”ThorZaIN” Eklöf, vinnare av TeamLiquid StarLeague 3 och tog segern på hemmaplan i Dreamhack Open Stockholm  i april 2012 efter 4 rafflande matcher mot koreanen Polt, vann EsportSM 2012. Han var även med i Red Bull Lan 2012 som anordnades av en i Starcraftcommunityts mest kända ansikte Sean Day[9] Plott och Red Bull.

Om du vill veta mer så rekommenderar vi Liquipedia (ett uppslagsverk om StarCraft 2). Annars kan du komma på en BarCraft och haffa tag i någon av oss i Crew, vi bits inte =D

Annonser

2 thoughts on “Om Starcraft/e-sport

  1. Skrev det på twitter men skriver det här med. Är det verkligen rätt att skriva ”starcraft/e-sport” när ni har en mening om e-sport. Och ni sysslar bara med SC2 antar jag?

    Jag menar inte att det ni skriver är fel för detta är ett jättebra sätt att få omedvetna intresserade osv. Men E-sport är tyvärr så mycket mer än bara SC2 och även om ni kanske inte är intresserade av det så kanske man antingen borde ta bort ordet e-sport i titeln på denna sidan eller skriva mer om e-sport. Jag menar det finns en hel del andra spel inom e-sportsvärlden som många anhängare till SC2 inte verkar ens inse finns när de pratar om e-sport.

    • Ja, vi sysslar mest med SC2, sant. Vi har nu uppdaterat med lite mer information om e-sport, så rubriken stämmer. Tack för bra feedback!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s